dijous, 19 de maig del 2011

L'acció social, puntal de les politiques d'ICV-EUiA per Mataró

La nostra ciutat, com totes les agrupacions humanes està formada per persones diverses, amb necessitats diferents en funció de la seva edat, de les seves vulnerabilitats, de la seva cultura o dels seus projectes vitals.

ICV-EUiA ha treballat i seguirà fent-ho perquè totes les persones se sentin a gust en la nostra ciutat, cadascú amb les seves singularitats, però formant part d’un col·lectiu que els ha procurar el benestar suficient per a tirar endavant.

A Mataró, fruit de l’esforç de moltes persones i de polítiques locals dels governs d’esquerres tenim un alt nivell de cohesió social, però això no significa que la feina estigui feta. Hem d’avançar encara més per la inclusió social i en l’atenció preferent a les persones que per un motiu o altre tenen més dificultats, i més ara que ens volen fer creure que la crisi econòmica ha de retallar necessàriament aquestes polítiques del benestar comú. Ara més que mai, hem de reivindicar la universalitat dels serveis socials, des dels ajuntaments i amb totes les entitats civils que treballen per la inclusió.

Les nostres prioritats:
·        Per procurar la inclusió social de tots els col·lectius amb necessitats específiques, proposem la creació d’una finestra única de serveis, enfortint els recursos per fer front a la precària situació econòmica actual per atendre els sectors més vulnerables: 
      - Gent gran i persones dependents. Ampliant la cartera de serveis d’atenció socials: amb més  teleassistència, més menjadors en els casals d’avis i  més places de centres de dia, per exemple. 
        - Reforçant els Serveis  d’Atenció Socieducativa.per adults i famílies en situació de vulnerabilitat ( infants i dones preferentment)        
           - Creant programes específics per a qualsevol col·lectiu en situació de risccom els joves  sense feina i sense formació.

·        Programes a mida per a  prevenir el  risc social d’ infants i joves en el marc escolar obligatori, enfortint les activitats d’acompanyament a l’escolaritat, i l’accés a classes de reforç, amb les activitats del Pla Educatiu d’Entorn  i la  tutorització i seguiment dels joves derivats del fracàs escolar amb programes com el Dispositiu Local d’Inserció.

·        Millorar la inserció laboral dels col·lectius més fràgils amb plans d’ocupació específics, fent complir clàusules socials a les empreses i posant al seu abast formació per la ocupació.

·        Crear cohesió, sentit de pertinença i xarxa de relacions personals a partir també de  plans de lleure i oci integrador per a totes les persones.

·        També la ciutat ha de ser més accessible des del punt de vista físic, comunicatiu i participatiu per a tots els col·lectius amb limitacions de mobilitat, auditives o visuals  de qualsevol tipus.

·        Tot això ho volem fer enfortint i millorant amb suports específics la xarxa d’entitats civils que treballen amb aquests col·lectius.

·        Per acabar promourem programes d’envelliment actiu que considerin la gent gran com a ciutadans i ciutadanes de ple dret.