dissabte, 1 de maig del 2010

EUiA del Maresme celebra el seu Sopar Republicà




Ahir va tenir lloc a Premià de Mar l’anual Sopar Republicà d’EUiA del Maresme, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la II República. A l’àpat van assistir-hi diversos representants de les assemblees locals que EUiA té al Maresme i el coordinador general de la formació i diputat al Parlament, Jordi Miralles.

Miralles va voler recordar, en la seva intervenció pública, el paper fonamental que va jugar la República pel que fa a avenços en drets socials, de la salut, culturals, en l’autogovern, etc. “En la República es van impulsar les llibertats i la creació, bona part del que tenim avui té a veure amb el període republicà”, va assenyalar el dirigent d’esquerres. No obstant això, Miralles va lamentar que avui s’intentin erosionar proclames de la República com són l’ensenyament laïc i la sanitat pública, al donar-se recursos públics a les escoles d’elit i amb l’existència d’una dinàmica privatitzadora en l’àmbit de la salut. “La Llei d’Educació de Catalunya conté articles als que ICV-EUiA no va donar suport perquè preveuen dotar amb recursos públics escoles d’elit.”


El líder d’EUiA va afegir que “cal tenir en compte que la democràcia no ens la va regalar ningú. “Un cop d’Estat va posar fi a una decisió democràtica”, va dir.

Miralles també va apuntar que el model d’Estat republicà és “més modern i democràtic”. “Si podem decidir els alcaldes, diputats, etc.hem de poder decidir sobre el cap d’Estat. La família reial té privilegis que no hauria de tenir, rep massa recursos sobre els que no hi control públic.”

El màxim dirigent d’EUiA va fer, així mateix, una crida ,entre els assistents al sopar, a participar, en uns moments en què hi ha uns alts índex d’atur, i molts treballadors cobren salaris per sota dels mil euros, en les manifestacions convocades pels sindicats en el Dia del Treballador.

El responsable d’EUiA de Premià de Mar, Rafael Fernández, va coincidir amb Miralles en què, des de l’esquerra s’ha de treballar per evitar que la dreta i l’extrema dreta realitzin accions com la del PP del darrer cap de setmana a Badalona, en què aquesta formació va repartir materials amb contingut xenòfob. “No hem d’actuar només quan hi ha una opció d’aquest tipus, tenim aquesta responsabilitat, va subratllar Miralles.”

D’altra banda, el dirigent d’esquerres va criticar que “la dreta hagi decidit intentar guanyar als tribunals el que no ha guanyat a les urnes, que intenti manipular el que ha decidit el poble de Catalunya”, així com que tracti d’impedir la investigació dels crims del franquisme. La dreta i l’extrema dreta fins i tot faran entrar el Papa de Roma en campanya de les eleccions catalanes, quan vingui a santificar al novembre la Sagrada Família. “perquè intenten excombregar als que han fet polítiques progressistes.”

En aquest sentit, el líder d’EUiA va destacar la necessitat que en les pròximes eleccions catalanes es configuri un nou Govern d’esquerres a Catalunya.