dilluns, 22 de febrer del 2010

EUiA REBUTJA L’ALLARGAMENT DE L’EDAT DE JUBILACIÓ A 67 ANYS




El sistema públic de pensions no està en crisi. El que hi ha darrera d’un debat del futur de les pensions, lligat a suposats problemes de sostenibilitat de futur, és afavorir els plans privats de pensions.
La proposta que més s’ha donat a conèixer: la jubilació als 67 anys, una mesura injusta, innecessària i insolidària.
És injusta perquè si no s’atura recaurà de nou sobre les espatlles dels treballadors i les treballadores, que no són els responsables de la crisi.
És innecessària, ja què el 2009 el fons públic de la Seguretat Social ha tingut un superàvit de 8.000 milions d’euros, i ja compta amb 60.000 milions d’euros.
És insolidària amb la gent jove i les persones aturades, doncs s’està destruint ocupació i l’atur va en augment. En moments de crisi i destrucció d’ocupació, les mesures no passen per allargar la vida laboral, sinó per crear ocupació i repartir-ne l’existent. És a dir, reduir la jornada per a treballar tothom. A l’Estat espanyol se superen els 4 milions de persones en atur, queda clar, doncs, que el problema no són les pensions, sinó com modificar la política econòmica i laboral per a crear llocs de treball estables i de qualitat.
Creiem que és incorrecta l’afirmació de què el sistema públic de pensions està en perill. És cert que la població està envellint, però també ho és que el progrés tècnic permet un increment de la productivitat que pot ser utilitzat per reduir la jornada laboral, avançar l’edat de jubilació i repartir amb més equitat la riquesa.
EUiA també rebutja aquesta mesura per les conseqüències sobre la salut dels treballadors i les treballadores, ja què en alguns sectors productius fins i tot treballar fins als 65 anys és excessiu.
La nostra alternativa consisteix en l’enfortiment d’un sistema de pensions que ha de ser exclusivament públic.
Cal crear ocupació i elevar el Salari Mínim Interprofessional (SMI), de manera que augmenti la base mínima de cotització.
Cal reduir la jornada per a treballar tothom, i més en un context de més de 4 milions de persones en atur.
Cal una reforma fiscal progressiva i acabar amb el frau a Hisenda i a la Seguretat Social, amb l’objectiu d’enfortir les polítiques socials i de millorar les pensions.
EUiA expressa el seu suport a les posicions dels sindicats i a les mobilitzacions del pròxim 23 de febrer. Creiem necessària la unitat dels treballadors/es per a fer front a aquesta injusta mesura proposada pel govern espanyol.
MANIFESTACIÓ "NO ALS 67 ANYS D'EDAT DE JUBILACIÓ"
23 DE FEBRER
Mataró: 16:45 Estació de Renfe de Mataró
Barcelona: 18:00 Plaça Urquinaona