dimecres, 15 de març del 2017

Posició EUiA Mataró sobre el nou institut IES Cinc Sènies

El passat dilluns 6 de març del 2017 es va fer públic per sorpresa i a través dels mitjans de comunicació de la ciutat l’acord a que van arribar l’Ajuntament de Mataró i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya -Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental-, sobre la creació del IES Cinc Sènies, un nou institut de secundària que comptarà amb 3 línies en el seu inici, i que es posarà en marxa el proper curs escolar al setembre del 2017-2018. La localització escollida per a aquest institut ha sigut al barri de Rocafonda, per sobre de la ronda Rafael Estrany.

Des de EUiA Mataró considerem que un nou institut de secundària públic a la nostra ciutat és una molt bona notícia. Com des de fa anys venim reivindicant, a Mataró hi falten més línies als instituts públics i un nou mapa escolar degut al augment demogràfic en la darrera dècada. A més és necessari un institut amb una metodologia pedagògica que superi la tradicional i es converteixi en una referència a la ciutat.

Ara bé, qüestionem per una banda les formes del Departament: sense planificació prèvia, pressupostaria, ni de terminis per a la construcció, i amb diàleg previ nul; i per altra banda qüestionem també la localització escollida. L’espai atorgat per a la construcció del IES Cinc Sènies és un terreny reivindicat i lluitat per l’Associació de Veïns/es de Rocafonda per a altres activitats. Considerem a més que es tracta d’una localització poc connectada amb les realitats d’altres barris de Mataró i per tant, pot ser causant d’una situació de segregació gens desitjable en un barri on aquesta problemàtica és ja una realitat a resoldre. Des de les institucions s’ha de garantir la diversitat socio-cultural de l’alumnat als instituts, i ara per ara això no està garantit.

La creació d’un institut ha de ser una feina i un tema de ciutat. Tant la construcció de l’equipament i de l’edifici, com el modelpedagògic han de ser dialogats per multiplicitat d’actors.

Considerem que l’Ajuntament de Mataró i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya han de seure’s amb la xarxa educativa del barri i de la ciutat. El diàleg és una eina imprescindible si volem construir oportunitats de models pedagògics innovadors que incloguin la diversitat a la nostra ciutat i es converteixin en referents de la comarca i al país.