dilluns, 8 de febrer del 2010

Alternativa Jove fa ressò a Mataró de la seva campanya contra la pujada de preus del transport públic


Alternativa Jove-Joves d´EUiA (AJ-JEUiA) ha donat a conèixer aquesta setmana als mataronins i mataronins la campanya de denúncia que ha engegat contra la nova apujada de preus del Transport Públic Metropolità.
Aquest gener, l´Autoritat del Transport Metropolità(ATM) ha apujat el preu de les seves tarifes per sobre dels nivells de l´IPC, un augment de preus que s´acumula al de principis del 2009, el qual ja gairebé triplicava els índexs de preus de llavors. Renfe ha apujat les tarifes aquest gener un 7% en el servei de Rodalies i un 5% en els trens de mitja distància. El preu de la T-10 ha pujat al voltant d´un 25% en 5 anys, mentre que l´IPC català ha pujat un 10,4% en aquest mateix període.
Alternativa Jove-Joves d´EUiA denuncia que davant la situació econòmica en la que ens trobem s´apugin les tarifes del transport públic. És per aquest motiu que el col•lectiu de joves ha iniciat una campanya que reivindica la congelació de tarifes i la creació de tarifes especials per aquells col•lectius socials en situació de més vulnerabilitat.
AJ-JEUiA reivindica la gratuïtat del transport públic per a les persones que es troben en situació d´atur, reduccions en les tarifes a pagar pels joves, superiors a les actuals, la creació d´una targeta anual T-ANY al preu de 400€, vàlida per a les 6 zones tarifàries, el pagament de la qual es podria domiciliar bancàriament. Per als menors de 25 anys, els Joves d´EUiA demanen la creació de la T-JOVE-ANY, tarjeta que tindria un preu de 200€ i que seria vàlida per a totes les zones tarifàries.
La necessitat d´abordar un nou model de creixement que respecti el Medi necessàriament passa per donar un impuls decisiu al transport públic, s´assegura des d´Alternativa Jove, així que es lamenta que l´ATM insisteixi en tractar el transport públic com un luxe, enlloc de tractar-lo com el que és una necessitat bàsica de la ciutadania.
A aquesta nova pujada, s´hi ha de sumar, es diu des d´Alternativa Jove, un servei deficitari el número de combois és insuficient - fet que provoca grans aglomeracions-, incomoditat dels seients i una important mancança d´atenció a l´usuari a les estacions.